En días pasados un
amigo agasalloume co libro de Alejando da Cuña Fernández, titulado “Receitas
con historia” onde o autor realizar unha
escolma de 54 receitas de cociña recollidas da tradición de diversas familias
da nosa contorna e mesmo do mosteiro das Clarisas tudenses. Un libro altamente
recomendable non xa polas súas posibilidades, pois nos abre a saborear un
amplo número de pratos altamente atraintes, senón polo significado
cultural que agochan as follas deste volume.
Nas súas 119
paxinas atopamos as principais receitas das lareiras tudense, os seus produtos
gastronómicos máis recomendables: anguías, bacallau, lampreas, sábalo, coello, cordeiro, empanadas, ovos,
legumes, etc e unha selección de doces caseiros.
A gastronomía conforma
un dos grandes tesouros que posuímos en Galicia e que paseniñamente imos
recuperando e revitalizando. A tradición culinaria é tamén un aspecto
substancial da nosa identidade colectiva, un aspecto da nosa tradición, do noso
patrimonio, que cómpre revitalizar con moita máis razón nunha cidade de tan
alongado acervo como é Tui. Por outra banda,
a gastronomía constitúe, na actualidade, unha importante faceta da
cultura e do turismo. Cabe non esquecer que a cociña galega é a segunda
motivación que leva aos turistas a elixir a Galicia como destino.
En Tudensia témonos
referidos a diversos aspectos relacionados coa promoción do ricaz patrimonio
cultural que atesoura a nosa cidade, especialmente a súa Catedral e o seu
impresionante conxunto histórico, unha alfaia, tantas veces, non suficientemente valorada.
Pero promocionar o
noso patrimonio abrangue outra multitude de aspectos, onde a gastronomía ocupa
un lugar privilexiado. Todos temos conciencia de que certos alimentos conforman
alguns dos pratos máis asentados en Tui: meixón, bacallau, lamprea, sábalo,
cordeiro, coello.... pero, como en tantos outros aspectos, temos unha alta
valoración das nosas lareiras, pero non poderiamos concretizar un prato que nos
identifique e singularice... Citariamos todos os peixiños de améndoa das nosas
benqueridas Clarisas... pero pouco máis.... e a identidade gastronómica dunha
localidade é unha util ferramenta de promoción turística pero tamen de cohesión e orgullo
entre os propios veciños. Necesitamos promover un ou varios pratos ou produtos que singularicen á
nosa cidade e contorna e constitúan un atrativo para propios e forasteiros.
E Tui, como cidade
burguesa, ten unha longa nómina de afamadas cociñeiras e cociñeiros que aínda perduran na
memoria dos tudenses: Casanova, Galicia, Cabalo
Furado, El Molino... ou
Alberto González do Silabario que ten concedido a Tui o enorme privilexio de
posuír un restaurante galardoado cunha estrela Michelín, a máxima distinción
que pode acadar un restaurante e que Alberto conserva xa varios anos seguidos.
Lamentablemente aínda non recibiron un recoñecemento polo seu quefacer, pola
súa sabedoria culinaria da que todos, veciños e forasteiros, temos disfrutado.
Unha longa nónima,
xunto a outras moitas máns anónimas que traballaban en vodas e acontecementos
diversos, pero que teñen deixado unha ricaz colleita de receitas que resulta de
interese recuperar e potenciar.
Sirvan dúas notas para achegarmonos, de seguido, ás potencialidades das nosas lareiras e da destreza que, ao longo do tempo, acadarons as nosas cociñas e que nos fornecen recursos abondo para que a gostronomía tudense abra novos camiños.
Sirvan dúas notas para achegarmonos, de seguido, ás potencialidades das nosas lareiras e da destreza que, ao longo do tempo, acadarons as nosas cociñas e que nos fornecen recursos abondo para que a gostronomía tudense abra novos camiños.
Un fito na
gastronomía tudense foi o faturento menú do xantar celebrado co gallo das Xogos
Florais de Galicia celebrado en Tui o 26 de xuño de 1891m o chmado "banquete rexionalista". A relación de
pratos ofrecidos aos comensais naquel banquete realizado no Teatro Principal de
Tui abranguía o seguinte menú: sopa fina, raxo con cogordos, salmón á
alicantina, polos salteados, langosta á rusa, pastel de pichós, filetes á
xardineira, xeados, pavo con cogordos, budin con ron, pastelón á inglesa, todo acompñado de "viño vello da Terriña", "xerés", champagne e puros da Habana.
Un exemplo
prototípico do menú burgués de finais do século XIX non alonxado, de seguro,
dos actuais menus degustación tan de moda nos nosos tempos. O interesante deste
banquete non é tanto a amplitude e variedade do alongando xantar senón que o
mesmo foi deseñedo, cociñado e servido por un establecemento da nosa cidade
amosando a súa habelencia nos fogóns. Este banquete rexionalista foi servido polo Hotel do Comercio, que abrira as súas portas naqueles mesmos días, e que estaba situado na rúa do Olmo (na zona da actual rua Coruña) cuxo propietario Donato Moure tiña retornado recentemento de Cuba.
Fotografia tomada de http://blogs.santiagodecompostela.org/blog/reddecentros/tag:entroido
E para completar estas notas outra suxestión axeitada para estes tempos
de entroido e recurrindo a Alvaro Cunqueiro podemos recuperar pra o martes lardeiro, aparte das
filloas, fanse froles e orellas, con masa de fariña, ovos e leite, e tamén as
follas de limón, que eu sempre coidei que eran moda de Tui, porque pra terra de
onde eu son, trouxo a receta unha familia que vivira e tiña casa en Tui. Estas follas de limón eran un recurrente e delicioso prato que nos
tempos da infancia era costume nestas xornadas do carnaval.
Bo proveito!!!
Moi interesante. Clodio
ResponderEliminar